Ontdek ETNA's tips voor het schoonmaken van je oven
Het is belangrijk dat je je oven goed schoonhoudt. Een vieze oven zorgt ervoor dat er nare geurtjes je huis of zelfs je voedsel in kunnen komen, en je oven werkt er minder goed door. Met de Hydrolyse- en Pyrolyse-technieken van ETNA houd je je oven altijd in goede conditie, en verwijder je aangebakken vuilresten zonder dat je zelf uitgebreid hoeft te boenen.
Hydrolyse
De eerste techniek is Hydrolyse. Hydro staat voor water, maar verwacht geen vaatwasser-achtige taferelen. Je ETNA-oven wordt namelijk schoongemaakt met behulp van stoom. En daar hoef je zelf nauwelijks iets voor te doen. Je hoeft alleen een glas water over de bakplaat te gieten, de bakplaat in de oven te zetten en het AquaClean-programma te selecteren, en de oven doet de rest. De hete stoom zorgt ervoor dat vet- en vuildeeltjes loskomen van de zijkanten en onderkant van de oven. Na een minuut of dertig is al het vet en vuil in de oven losgeweekt, en kun je het er zo uitvegen met een doekje. Zelfs aangekoekte resten kun je op die manier verwijderen.
Pyrolyse
Andere ovens van ETNA, zoals de OPS916MZ, de OP316MZ en de OP670MZ, zijn uitgerust met een extra techniek tegen hardnekkig vuil. Die techniek heet Pyrolyse, waarin pyro komt van het Griekse woord voor vuur. Pyrolyse werkt namelijk precies omgekeerd als hydrolyse. In plaats van water te gebruiken, wordt de oven extreem verhit, tot wel 460 graden Celsius. Door die hoge temperaturen beginnen de etensresten en vetdeeltjes te verbranden. Als al het vuil is veranderd in stof, kun je de restjes er makkelijk uit vegen. Een simpel doekje erdoor is genoeg, en je oven is weer brandschoon. Natuurlijk is er goed nagedacht over de veiligheid met zulke hoge temperaturen: de ovenruit blijft bij de ETNA-ovens bijvoorbeeld extra koel, ook als het binnenin meer dan 400 graden is. De vergrendeling op de deur zorgt er bovendien voor dat je die niet zomaar open kunt maken als de oven schoongemaakt wordt.
Bekijk alle ETNA ovens met Pyrolyse-reiningsfunctie hier:
Easy Clean Emaille en uitneembaar glas
Sommige ETNA-ovens zijn uitgerust met een speciale coating die Easy Clean Emaille wordt genoemd. Dat is een extra glad materiaal, dat je na het gebruik van je oven makkelijk schoon kunt maken: etensresten en vet hechten zich niet meteen aan het oppervlak zoals ze bij andere stoffen wel zouden doen, en met een vochtig doekje ben je er zo vanaf. Veel ETNA-ovens hebben bovendien een uitneembare ruit in de deur. Die kun je dus makkelijk uit de oven nemen, zodat je hem op je gemak schoon kunt maken of eerst even kunt laten weken in water met schoonmaakmiddel.
Tips voor een schone oven
Zoals bij zoveel dingen in het leven, is ook bij het schoonmaken van je oven voorkomen beter dan genezen. Het loont de moeite om na elk gebruik even een doekje door je oven te halen. Zo voorkom je dat vuilresten gaan aankoeken en daardoor moeilijker schoon te maken zijn. Het gebruik van bakpapier zorgt er ook voor dat je oven minder snel vies wordt. Een vel bakpapier over de bakplaat kan eventuele etensresten en druppels vet opvangen, helemaal als je het grillrooster gebruikt. Zo voorkom je dat de onderzijde van de oven vol komt te liggen met deeltjes vuil en vet.
Conclusie
Je oven schoonmaken is misschien niet het leukste klusje in het huishouden, maar het is wel belangrijk om ongezonde restjes en nare geurtjes te voorkomen. ETNA gebruikt twee uitgebreide schoonmaaktechnieken. Met Hydrolyse reinig je de oven met behulp van stoom, terwijl bij Pyrolyse de temperatuur zo hoog oploopt dat restjes en vet spontaan in stof veranderen. Daarna is het alleen nog een kwestie van een doekje door de oven halen, en hij is weer als nieuw. Ga voor een oven met Easy Clean Emaille aan de binnenzijde, gebruik bakpapier als je lekkend voedsel verwacht, en maak je oven na elke keer gebruiken even snel schoon. Zo houd je je ETNA-oven in topconditie en kun je de volgende keer weer met een schone lei beginnen.